Ai o afacere mica si vrei sa-ti faci site pe internet? Sau poate ai un business online si vrei sa organizezi cursuri de calificare pentru angajati? Atunci poti lua pana la 1,64 milioane de lei de la UE pentru investitii in astfel de proiecte, insa doar in anumite conditii.
Cum iti faci site pe internet cu bani de la UE!
Concret, pentru un proiect de comert electronic, pe masura 332 "Sprijin pentru pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor sisteme”, UE iti deconteaza 70% din valoarea eligibila a proiectului daca IMM-ul tau nu are sediul in Bucuresti. In caz contrar, iti da doar 60%.
Valoarea maxima a finantarii europene este de 1,64 de milioane de lei, iar cea minima de 35.000 de lei.
Proiectul poate fi depus si online. La adresa fonduri.mcsi.ro vei gasi pasii pentru a te putea inregistra pe site si a depune toate documentele.
Pentru ce poti lua bani:
-implementarea de sisteme informatice de comert electronic
-implementarea de sisteme informatice pentru licitatii electronice
-implementarea de sisteme informatice pentru tranzatii electronice securizate
-implementarea de sisteme informatice de e-payment (plata electronica)
-implementarea de sisteme de e-learning (invatamant la distanta) pentru IMM
-implementarea altor sisteme informatice pentru dezvoltarea companiei (crearea de site-uri)
De asemenea trebuie sa stii ca poti lua bani pentru aplicatii software si licenţe software necesare pentru realizarea proiectului, achizitionarea de echipamente de retea, de calculatoare.
Prevederi obligatorii
Ti se va deconta si instruirea personalului care va utiliza produsele software implementate si cel care va asigura mentenant, iar aceasta este chiar o activitate obligatorie.
Mai mult, va trebui sa aloci o suma pentru reclama si auditarea acestuia.
Atentie insa! In ceea ce priveste reclama, nu ti se va deconta decat un anunt in presa privind inceperea proiectului, unul la finalizarea acestuia, realizarea de etichete autocolante pentru echipamentele achizitionate prin proiect, postarea Siglei Uniunii Europene, Sigla Guvernului Romaniei si a siglei Instrumentelor Structurale in Romania pe site-ul rezultat din proiect, postarea unui link catre site-ul web al Instrumentelor Structurale in Romania - www.fonduri-ue.ro.
Fonduri pentru calculatoare si accces la internet
Daca ai un IMM si vrei sa-ti cumperi un laptop nou sau poate vrei sa ai acces la internet, atunci trebuie sa stii ca UE iti deconteaza o mare parte din bani. Atentie insa! Daca ai accesat un alt program finantat de Uniunea Europeana in ultimele 36 de luni nu te califici pentru un nou imprumut.
In caz contrar tot ce trebuie sa faci este sa fii atent la conditiile de finantare! Astfel, daca ai o firma mica sau un ONG poti beneficia de finantare prin programul pentru sprijinirea accesului la internet si la serviciilor conexe demarat de Ministerul Comunicatiilor in decembrie anul trecut.
Poti obtine maximum 100.000 de lei si minimum de 10.000 de lei. Sunt disponibili pana la 64 de milioane de lei.
Cu acesti bani poti lua echipamente IT, de exemplu calculatoare sau imprimante. In ceea ce priveste cuantumul finantarii, acesta depinde de persoane care aplica. Daca ai un IMM, atunci trebuie sa fii pregatit sa asiguri 10% din valoarea acestuia. In schimb, in cazul ONG-urilor, confinantarea este 5%.
Mai mult, trebuie sa fii atent la conditiile din Ghidul Solicitantului si pe care trebuie sa le respecti "ca la carte". Si asta pentru ca cea mai mica greseala poate duce la respingerea dosarului de finantare.
Astfel, trebuie sa completezi citet si cu atentie formularul referitor la echipamentele achizitionate. Si asta pentru ca exista sume maxime pentru fiecare dintre acestea. Concret, valoarea maxima a unui calculator trebuie sa nu depaseasca suma de 2.500 de lei, iar in cazul unui laptop, - 3.125 de lei.
Pentru partea de software, poti da maximum 762 de lei pentru o licenta de operare.
Ce trebuie sa faci-pasi de urmat
-alegi o firma de consultanta
-pregatesti documentatia pentru avizele necesare
-intocmesti studiul de fezabilitate si completezi cererea de finantare
-predai proiectul
Cum iti alegi firma de consultanta
Cand pornesti la drum pentru a obtine finantare europeana pentru afacerea ta ai doa posibilitati: fie mergi pe cont-propriu, fie apelezi la o firma de consultanta. In primul caz, daca nu ai cunostinte de contabilitate si nu esti as la intocmit avize, atunci mai bine apelezi la o firma specializata.
In al doilea caz, daca alegi o firma de profil, trebuie sa ai grija pe ce perioada semnezi contractul. Astfel, documentul trebuie sa prevada negru pe alb faptul ca firma respectiva s-a angajat sa ofere informatii si consultanta pe toata durata proiectului, si inainte de semnarea contractului de finantare si dupa, adica si pe parcursul implementarii acestuia.
Iar daca te gandesti la costuri, trebuie sa stii faptul ca UE iti deconteaza si cheltuielile cu partea de consultanta. Tarifele percepute de firmele de profil variaza in functie de marimea proiectului si de gradul lui de risc. Iar tu vei plati circa 5-10% din costul acestuia, daca valoarea lui este mai mica de un milion de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu